Adresa: Glavna br. 10 - 21217 Bačko Gradište | +381 (0)63 47 13 21 | +381 (0)21 80 65 43


Menu

U kakvom je stanju prva pasivna kuća na planeti?

U Darmstadtu je održana 25. jubilarna passivhaus konferencija, na kojem je prisustvovalo 50 nacija. Na konferenciji je bilo mogućnosti za postavljanje pitanja tvorcu "pasivne kuće" Prof. Dr. Wolfgang Feistu.

Konferencija u kratkim crtama:

-Prisutna kineska delegacija iskazala je ogromno interesovanje za ovaj vid gradnje, što je i u neku ruku logično, s obzirom da je Kina najveće gradilište na planeti.

-Interesantan podatak je da na zgradi nije bilo potrebe za zamenom bilo koje komponente ili instalacije

-EPS(ekspandirani polistirol-"stiropor") 17g je korišten na objektu kao termoizolacioni materijal, u dva sloja ukupne debljine 275mm

Ispitivanja stiropor termoizolacije su pokazala da, upotrebljeni EPS nije promenio nijednu bitnu karakteristiku. Gustina stiropora sa nije promenila za 25god, toplotna provodljivost je ista kao i deklarisana vrednost prilikom ugradnje, ispitivanje na apsorpciju vlage je pokazalo da je termoizolacija još uvek izuzetno suva.

Na pitanje šta bi promenio u koceptu izgradnje pasivne kuće Prof. Dr. Feist je odgovorio: Samo bi promenio pad krova sa tadašnje jug-sever, na sever-jug zbog mogućnosti postavljanja solarne instalacije na krov, koja se u međuvremenu rasprostranila, a 1991. godine još nije postojala.

Kao zaključak, možemo izjaviti da je dodatna investicija za gradnju pasivne kuće od 4-5% u odnosu naklasičnu gradnju itekako isplativa investicija u budućnost (podatak se odnosi za Nemačko tržište). Četvrtvekovno iskustvo pokazuje da je stiropor odlično, povoljno i trajno rešenje za termoizolaciju.

Pozovite i zakažite besplatne konsultacije!

Telefoni: 063 471 321 i 021 806 543

Facebook Google+
×

Registrujte se na naš newsletter, da među prvima dobijete informacije o akcijama i specijalnim ponudama